Ovplyvnite dianie na UK

Buďte súčasťou rozhodovacieho procesu už ako študenti. Existuje niekoľko mechanizmov, vďaka ktorým môžete prispieť k zvyšovaniu kvality UK. Zapojte sa do študentskej ankety, staňte sa senátorom alebo oslovte kontrolóra či Etickú radu UK.

Akademický senát fakulty

Každá fakulta má svoj Akademický senát. Fakultné senáty sú zodpovedné za riadne fungovanie fakulty, volia jej vedenie, schvaľujú rozpočet a vnútorné predpisy fakulty. Fakultný akademický senát má študentskú a zamestnaneckú časť. Senátorom v študentskej časti sa môže stať každý študent danej fakulty. Voľby sú tajné a študentov volia iba študenti danej fakulty. Ak máte pocit, že niečo nefunguje správe a potrebujete pomôcť, obráťťe sa na niektorého zo senátorov v študentskej časti senátu.

Akademický senát UK

Akademicky senát existuje aj na celouniverzitnej úrovni a má 66 členov. Každá fakulta má v Akademickom senáte UK 5 volených zástupcov. Dvaja zástupcovia fakulty sú vždy študenti. Do akademického senátu sú vypisované všeobecné voľby, počas ktorých sú volení všetci zástupcovia, alebo doplňujúce voľby. Funkčné obdobie senátorov je štvorročné. Kandidáti do zamestnaneckej časti senátu sú volení zamestnancami. Kandidátov študentskej časti volia študenti UK. Navrhnúť kandidáta do študentskej časti môže každý študent a kandidát môže navrhnúť aj sám seba.

Medzi najdôležitejšie kompetencie patrí voľba rektora, schvaľovanie nominantov na prorektorov a členov Vedeckej rady, schvaľovanie rozpočtu, vnútorných predpisov UK, nakladania s majetkom, študijného poriadku, podmienok prijatia na šúdium a kontrola finančného hospodárenia.

Akademický senát UK

Študentská anketa

Minimálne raz za akademický rok poskytujú fakulty svojim študentom možnosť vyjadriť svoj názor na jednotlivé predmety, ale aj mienku o štúdiu na UK. Študentská anketa prebieha elektronicky a je anonymná. Nemusíte sa preto báť, že vaše hodnotenie by vám mohlo priniesť  problémy. Umožňuje vyjadriť mieru spokojnosti s daným predmetom a pedagógom, alebo predstaviť svoje nápady, ako by sa dala výučba zlepšiť. Dlhodobým problémom je pomerne nízka účasť študentov, ktorí sa do ankety zapájajú. Jej vyplnenie pritom zaberie len pár minút. Využite túto možnosť a vyjadrite svoj názor. Ak sa vám niečo nepáči, upozornite na to alebo navrhnite riešenie. Spätná väzba od študentov je jedným zo základov pre progres univerzity.